Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

«Ο κόσμος υποφέρει και πεινά και εσείς τα ίδια παραμύθια», του Νίκου Γουρλά

«Ο κόσμος υποφέρει και πεινά και εσείς τα ίδια παραμύθια»*

Στο Δήμο μας μέχρι ώρα έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές 8 συνδυασμοί. Από ότι έχει διαφανεί μέχρι τώρα τόσο η Ν.Δ όσο και το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν   να μην εκφραστεί μαζική λαϊκή καταδίκη της πολιτικής τους, εξ ου και οι τρις «ανεξάρτητοι» συνδυασμοί προερχόμενοι από την παράταξη του νυν Δημάρχου.  Η Ν.Δ δεν θα κατεβάσει μάλλον  κάποιον δικό της υποψήφιο υποστηρίζοντας κάποιους από τους υπάρχοντες «ανεξάρτητους» υπάρχει έξαλλου παράδοση φανερής η και υπόγειας συνεργασίας μεταξύ των δυο κομμάτων από το παρελθόν στην πόλη μας,  πόσο μάλλον τώρα που συγκυβερνούν.  Αυτή  η εικόνα λίγο πολύ υπάρχει και στους περισσότερους δήμους της χώρας. Η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ που πνέει τα λοίσθια  προσπαθούν να «αποπολιτικοποιήσουν» τις εκλογές, για να μην καταγραφή και στις τοπικές κοινωνίες η καταδίκη της πολιτικής τους. Εκεί απέβλεπε άλλωστε η επιδίωξη της αλλαγής του εκλογικού νόμου, που δεν προχώρησε, σε αυτό στοχεύει και ο ορισμός της ημερομηνίας των ευρωεκλογών μαζί με το β’ γύρο των «αυτοδιοικητικών» σε μία προσπάθεια αποτροπής της αυξημένης συμμετοχής σε αυτές και της μαζικής καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής.



Όσο όμως κάποιοι απεύχονται  τον πολιτικό χαρακτήρα τον εκλογών, όσο και αν μασκαρεύονται οι μέχρι πολύ πρόσφατα  εκπρόσωποι του χρεοκοπημένου δικομματισμού του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην πόλη μας, πετώντας που και που και καμιά αντιμνημονιακή κορώνα  εκφράζοντας την «συμπόνια» τους για την φτώχια και τα προβλήματα του κόσμου, όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν να ξεχάσουμε  την πολιτική τους διαδρομή σαν στελέχη στις δημοτικές αρχές Καπλάνη τώρα και παλιότερα Μίχου, την συμβολή που είχαν (στο μέτρο φυσικά που τους αναλογεί) στην φτωχοποίηση του λαού της πόλης μας, αυταπατώνται. Ο τόπος μας είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι και από την καλή και από την ανάποδη.

  Όσοι πιστεύουν ότι θα την «σκαπουλάρουν» μη παίρνοντας θέση πάνω στα βασικά προβλήματα του κόσμου της εργασίας, των άνεργων της, νεολαίας , όλων όσων πλήττονται από τις πολιτικές του μνημονίου. Όσοι εξακολουθούν να παίζουν με την αγωνία και τον πόνο των ανέργων τάζοντας όπως τους παλιούς καιρούς δουλειές που δεν υπάρχουν, όσοι φαντασιώνονται νησίδες «ανάπτυξης» στην Αγ Βάρβαρα με δημοτικά μανάβικα και κρεοπωλεία και «κατ οίκον γεύματα», αλλοι  ότι θα είναι δήθεν καλύτεροι διαχειριστές ενός δήμου που ούτε τον προϋπολογισμό δεν θα έχει δικαίωμα να αποφασίζει, είναι μακριά νυχτωμένοι.  Όσοι πιστεύουν ότι θα κρύψουν την ευθύνη τους στην διοίκηση Δήμου , για τα χρέη στις τράπεζες που υποθηκεύουν την ζωή των συμπολιτών μας για δεκαετίες αφού ακόμα και αυτή η κουτσουρεμένη κρατική επιχορήγηση παρακρατείται, την διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, τα αυξημένα τροφεία την χρεοκοπία του δημοτικού ωδείου, το κλείσιμο του νοσοκομείου,  με γενικούρες και ανούσια συνθήματα του είδους «η δική μας πόλη πάνω από όλα» απλά υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Τέλος  όσοι πιστεύουν ότι είναι πλεονέκτημα το να είσαι   «ακομμάτιστος» και χωρίς ιδεολογία,  ότι φτάνει να είμαστε «αγαπημένοι και ενωμένοι» με «ήθος» και  «καλοσύνη» οτι αυτά αρκούν, για να αντιμετωπίσουμε την μνημονιακή λαίλαπα που ρημάζει τις ζωές μας, ασχέτως προθέσεων  εξυπηρετούν την κυρίαρχη λογική που θέλει τον λαό στο περιθώριο απλά ψηφοφόρο και τίποτα παραπάνω, που «αναθέτει» στους ειδήμονες να του λύσουν τα προβλήματα. Λες και δεν γνωρίζουν όλων των ειδών οι «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑΤΙΣΤΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ»  ότι οι δήμοι είναι σε διαρκή και μόνιμη   επιτροπεία, δηλαδή κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να κάνη το παραμικρό που να έρχεται σε αντίθεση με το  «οικονομικό παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ» που ελέγχεται απευθείας από τους μηχανισμούς της Ε.Ε, αλλά και με την γενικότερη ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά. 

Ο λαός της πόλης μας  θα πρέπει να σκεφτεί πολύ με τι κριτήρια θα δώσει την ψήφο σε αυτόν η τον άλλο συνδυασμό. Χωρίς να υποτιμούμε και την τοπική διάσταση που έχουν  οι δημοτικές εκλογές  τον ρόλο που παίζουν και τα πρόσωπα σε αυτές, πιστεύουμε ότι αυτό που πρέπει να καθορίσει  την στάση και την ψήφο των συμπολιτών μας είναι οι θέσεις όλων των συνδυασμών για τα  μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική της σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλλει η άθλια συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με εντολές του ΔΝΤ και της Ε.Ε., τόσο σε γενικό όσο και σε τοπικό επίπεδο

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΔΙΕΚΔΗΚΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ
Ποιες πολιτικές θα εφαρμόσουν για  τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων? Θα είναι υπέρ η κατά στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους? Θα αγωνιστούν για να  ανακληθούν οι διαθεσιμότητες – απολύσεις? Είναι υπέρ η κατά  στη φτηνή, ελαστική, ευέλικτη, μερική, προσωρινή, ανασφάλιστη και χωρίς δικαιώματα εργασία, στην ανάθεση κοινωνικών υπηρεσιών σε ΜΚΟ που είναι οι σύγχρονες δουλεμπορικές εταιρείες?  Θα κάνουν προσλήψεις ανέργων με πλήρη απασχόληση και αμοιβή για τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών, την εκτέλεση των έργων υποδομής και των τεχνικών έργων?  Λένε ναι η όχι στην εκμετάλλευση των εργαζόμενων μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και του θεσμού των «ωφελούμενων»?

Ποιες είναι οι θέσεις για τα χαράτσια την τοπική φορολογία?
Είναι υπέρ η κατά στη κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας για τη λαϊκή κατοικία? Είναι υπέρ η κατά   στις αυξήσεις των δημοτικών τελών και φόρων? Είναι υπέρ η κατά στη  επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης των ΚΑΠ (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι) που έχουν περικοπεί? Θα αγωνιστούν για την άμεση απόδοση από το κράτος στους ΟΤΑ των χρωστούμενων πόρων (φόροι που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι)? Θα σταματήσει ο Δήμος να παίρνει δάνεια που υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης για δεκαετίες?

Ποιες είναι οι θέσεις για την Πρόνοια τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, τους  Παιδικούς σταθμούς?
 Θα αγωνιστούν για Πλήρεις, αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας με αύξηση και όχι περικοπή των δαπανών για την πρόνοια? Θα αναβαθμιστεί η κοινωνική φροντίδα και προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και για όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη (άνεργων, νέων, απλήρωτων εργαζόμενων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούσων, μεταναστών, Ρομά)? Θα υπάρξει μέριμνα και κέντρα δωρεάν υποστήριξης και φροντίδας για τους πάσχοντες και τις οικογένειες τους, των ατόμων με αναπηρία, ψυχικές παθήσεις, εξαρτήσεις από ουσίες? Δεσμεύονται ότι θα καταργηθούν τα τροφεία για όλες τις οικογένειες? Ότι θα δημιουργήσουν  κατάλληλες υποδομές και επαρκές προσωπικό, ώστε να τηρείται η αναλογία παιδαγωγών-παιδιών, ότι θα διατεθούν από τους δήμους περισσότερα χρήματα στους παιδικούς σταθμούς?  Ότι θα  ενισχυθεί με προσωπικό, υποδομές, μόνιμη κρατική χρηματοδότηση για πλήρη και δωρεάν λειτουργία της Βοήθειας στο Σπίτι? Ότι θα υπάρξει μέριμνα για τη σίτιση των άπορων κατοίκων  από κέντρα εστίασης του Δήμου? Θα σταματήσουν  την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, θα αρνηθούν την επιδιωκόμενη  αντικατάσταση τους από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ). Θα υπάρξει δωρεάν δημοτική κοινωνική πρόνοια για βρέφη, νήπια, ηλικιωμένους και γενικά όσους την έχουν ανάγκη?

Ποιες είναι οι θέσεις για την Υγεία, Παιδεία? 
 Είναι υπέρ η κατά της δημόσιας δωρεάν παιδείας και υγείας για όλο το λαό,  θα αγωνιστούν και με ποιους τρόπους για την αύξηση των δαπανών για παιδεία, υγεία? Ποια η θέση τους για την διάλυση του ΕΟΠΠΥ και στις συγχωνεύσεις-διαλύσεις των δημόσιων νοσοκομείων, τι θα κάνουν για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου η «Αγ Βαρβάρα» (πρώην λοιμωδών), για την πλήρη επαναλειτουργία των ιατρείων του πρώην ΕΟΠΠΥ? Θα παλέψουν για δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς αποκλεισμούς για αύξηση και όχι περικοπές των δαπανών για την παιδεία, θα εμποδίσουν το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις σχολείων  που προωθεί το υπουργείο? Θα αγωνιστούν για σύγχρονα σχολικά κτίρια και υποδομές, για να συντηρούνται τα σχολικά κτίρια και να καλύπτονται από το κράτος όλα τα έξοδα λειτουργίας και θέρμανσης των σχολείων, για να υπάρχει δημοτική μέριμνα για τη φύλαξη και προστασία των σχολικών κτιρίων, για  επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων σχολικών φυλάκων?

Ποιες είναι οι θέσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος?
  Ποια μέτρα θα πάρουν για να εμποδίσουν την καταστροφή του όρους Αιγάλεω από τα σχέδια, μεγάλων εταιριών ιδιωτικών συμφερόντων?  Τι θα κάνουν για να πάψει ο δήμος να είναι ο ίδιος καταπατητής και καταστροφέας του περιβάλλοντος  π.χ «Πάνθεον», θα αποκαταστήσουν την ζημιά που έχουν προκαλέσει στο βουνό οι καταστροφικές  πολιτικές Μίχου και οι μετα από αυτόν ? Θα αγωνιστούν για αύξηση των δαπανών για υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους, για  να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών? Τι θα κάνουν για την διασφάλιση ελεύθερων χώρων για να σταματήσουν τα έργα βιτρίνας που εξυπηρετούν σχέσεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο  και έχουν γνώμονα την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων, τι θα κάνουν για δημιουργηθούν νέοι ελεύθεροι χώροι και πλατείες στις επιβαρυμένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης μας?

Ποιες είναι οι θέσεις για Πολιτισμό  – Αθλητισμό
 Είναι υπέρ η κατά στη δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό Πολιτισμός και αθλητισμός είναι κοινωνικά δικαιώματα? Πρέπει να παρέχονται δωρεάν προγράμματα εκμάθησης μουσικής, ζωγραφικής, χορού και άλλων τεχνών. Δημιουργία Μουσικών και Καλλιτεχνικών εργαστηρίων στους δήμους με δωρεάν συμμετοχή? Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη είσοδο στις αθλητικές εγκαταστάσεις? Για Λειτουργία προγραμμάτων και ομάδων για αθλήματα με δωρεάν συμμετοχή και κατάργηση της εισφοράς όπου υπάρχει?  Θα  δίνονται τα κλειστά γήπεδα για την άθληση όλων και όχι μόνο των επαγγελματικών ομάδων? Τι θα κάνουν για να υπάρξει ενίσχυση-στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού? Τι θα κάνουν με το Γήπεδο στα Ριμινίτικα, πόσες φορές θα εξαγγείλουν την έναρξη εργασιών για προεκλογικούς και ψηφοθηρικούς λόγους, αγνοούν άραγε, ότι μετά την απόφαση του ΣΤΕ, δεν μπορεί να γίνει γήπεδο στον συγκεκριμένο χώρο, γιατί συνεχίζουν και εμπαίζουν τις ομάδες και την νεολαία?

Ποιες είναι οι θέσεις για Καθαριότητα-Ανακύκλωση
Είναι υπέρ η κατά στην εισβολή ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της καθαριότητας (της συντήρησης διαχείρισης των απορριμμάτων, της συλλογής τους –ανακύκλωσης)? Θα αγωνιστούν ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακυλήσει στους κατοίκους του κόστους κατασκευής των έργων για την διαχείριση των απορριμμάτων με δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών μονάδων και αναπαραγωγή του αίσχους των χωματερών, όπως σε Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό? Τι θα κάνουν για να λειτουργήσουν σωστά, να επεκταθούν και να βελτιωθούν τα προγράμματα ανακύκλωσης, ώστε να γίνουν εύχρηστα για τους κατοίκους και αποτελεσματικά με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος?

Ποιες είναι οι θέσεις για  τους θεσμούς λαϊκής οργάνωσης –δημοκρατίας
 Πιστεύουν στο δικαίωμα του λαού να αποφασίζει για αυτό η το άλλο πρόβλημα με μαζικές λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά με αποφασιστικό ρόλο, αρμοδιότητες και δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις που αφορούν τη συνοικία με λαϊκές συνελεύσεις που λειτουργούν, με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και με αντιπροσώπευση για το συντονισμό μεταξύ τους και για την εκλογή των συμβουλίων ευρύτερων περιοχών? Με συμβούλια που θα εκλέγονται και θα είναι ανακλητά από τις συνελεύσεις, τις οποίες θα συγκαλούν και στις οποίες θα δίνουν λόγο? Με Συμμετοχή των κατοίκων στα κέντρα λήψης αποφάσεων της πολιτικής που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται στην πόλη και γνωμοδότηση με δημοψηφίσματα? Με Δημοκρατικές μορφές λαϊκής συλλογικής οργάνωσης, πάλης και επιβολής της λαϊκής θέλησης? Με αποκέντρωση και όχι ανάθεση σε απόμακρα συγκεντρωτικά όργανα διοίκησης (δημαρχιακές επιτροπές)? Με  πλήρη διαφάνεια και δυνατότητα κοινωνικού και εργατικού ελέγχου στο σχεδιασμό και την εκτέλεση κάθε δημόσιου έργου και λειτουργίας?

ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΠΡΩΤΟΙ…
Οι απαντήσεις σε αυτά τα βασικό ερωτημένα πρέπει να καθορήσουν και την ψήφο των συμπολιτών μας. Βεβαίως ορισμένοι καιροσκοπικά μπορεί να απαντήσουν υιοθετώντας στα λόγια  βασικά λαϊκά αιτήματα η  καταδικάζοντας ακόμα και την δική τους συμμετοχή στην φτωχοποίηση του κόσμου. Εμείς καλούμε τον λαό της πόλης μας να μην εγκλωβιστεί στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», να αποφασίσει με κριτήριο το ταξικό και κοινωνικό του συμφέρον. Όσων αφορά εμάς απαντάμε στα παραπάνω ερωτήματα,   με αυτά που καταθέσαμε και στην ιδρυτική μας διακήρυξη. 

Εμείς λοιπόν θα αγωνιστούμε  παλεύοντας  στο πλάι του εργαζόμενου λαού, ενάντια στα Δημοτικά Χαράτσια, την βαριά Φορολογία, την καταλήστευση του  λαϊκού εισοδήματος. Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού  σταθμού. Να καταργηθούν τα τροφεία. Για πλήρη και δωρεάν λειτουργία της βοήθειας στο σπίτι. Για δωρεάν πολιτισμό και αθλητισμό. Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου στους ΟΤΑ, κανένας εργαζόμενος στην εφεδρεία, καμία πρόσληψη από ΜΚΟ, 5μηνα κ.λ.π.  για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες λειτουργίας για το κοινωνικό συμφέρον. Να μην γίνουν κατασχέσεις σπιτιών. Να μην κλείσουν τα νοσοκομεία της περιοχής («Αγία Βαρβάρα», ΨΝΑ, Δρομοκαϊτειο).Να μην κλείσουν το δημοτικό ωδείο και τα γυμναστήρια του Δήμου. Για χρηματοδότηση των αναγκών του δήμου αποκλειστικά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Για δωρεάν υγεία και περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους, δωρεάν μεταφορές για τους ανέργους.
Γνωρίζουμε βέβαια και δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για αυτό, ότι για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω προϋπόθεση είναι. Η Άρνηση πληρωμής του χρέους και η διαγραφή του. Η κατάργηση των νόμων των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου. Κατάργηση της δανειακής σύμβασης. H κατάργηση του Καλλικράτη. Τίθεται αντικειμενικά η ανάγκη συγκρότησης ενός αγωνιστικού κινήματος ρήξης και ανατροπής ενάντια σε Ε.Ε και ευρώ.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΑΙ
Όλοι όσοι συγκροτήσαμε την αριστερή κίνηση Αγ Βαρβάρας,  δεν σας υποσχόμαστε «αναπλάσεις» «τοπική ανάπτυξη» «Γνώση, εμπειρία, θέληση, εργατικότητα» φύκια  για μεταξωτές κορδέλες δηλαδή. Εμείς στο μόνο που δεσμευόμαστε είναι να  αγωνιστούμε μαζί με το λαό  με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δυναμικές πρωτοβουλίες για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης ΔΝΤ Ε.Ε. με όποια μορφή και αν εκφράζεται αυτή στην πόλη μας. Δεσμευόσαστε   ότι  θα αγωνιστούμε ενάντια στην  πολιτική μετατόπισης των οικονομικών δυσκολιών των δήμων στις πλάτες και τις τσέπες των συμπολιτών μας. Δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε ενάντια στο ρουσφέτι και στην πελατειακή εξάρτηση των δημοτών από τους δημοτικούς παράγοντες. Η εκλογή  στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσώπων της κίνησης μας θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός μετώπου κινήματος που θα στηρίζεται σε μορφές αυτοοργάνωσης με συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα κλπ, μέσα από τις οποίες ο λαός άμεσα, ισότιμα, δημοκρατικά, θα οργανώνει τον αγώνα του, μακριά από τη λογική της ανάθεσης καλώντας όλες τις δυνάμεις της αριστεράς αλλά και κάθε δημοκράτη συμπολίτη μας για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα πλατύ μέτωπο ρήξης και ανατροπής για την επιβιώση του λαού της πόλης μας, για να μην στερηθεί τα βασικά αγαθά σε υγεία παιδεία κοινωνική μέριμνα. Στην κατεύθυνση αυτή προχωράμε στην δεύτερη ανοικτή  συνέλευση της κίνησης μας την Κυριακή 30/3 στις 6 μμ στο Α΄ΚΑΠΗ όπου με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες  Θα καταλήξουμε τις βασικές  κατευθύνσεις του αγώνα μας για την μάχη των δημοτικών εκλογών,  την ονομασία της κίνησης, την επιλογή υποψηφίου δημάρχου.

ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΛΑΣ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

*Στίχος από τον «Μπάλο» Του Διονύση Σαββόπουλου με την  Δόμνα Σαμίου

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου